Емилия Константинова
21.08.2023
Маргарита Доровска
07.09.2023
 

Кой е ГАЛИН ПОПОВ?

Движещата сила при всеки от нас е различна и съзнателно или не е свързана с резултатите, които всеки от нас си мечтае да постигне. При мен водещо е сплотяване на хора. Създаване на ситуации, които заедно съпреживяваме, вършим обща работа и ни свързват. За всяко едно събитие, което някога съм организирал имам муза. Винаги ми помага да мисля как реализирайки дадено събитие, то със сигурност ще зарадва някого - това може да бъде самият артист, някой приятел, познат, човек който просто наблюдавам и искам да се уверя, че усещам какво наистина ще му хареса… Попълвайки това интервю аз си представям теб. Млад участник в резидентска програма „ГраничНОто поле на мениджмънта във визуалните изкуства“..и си говорим.
Сцената в България се развива доста интензивно през последните години. Когато даваме оценка на работата на конкретни участници в тази екосистема, трябва да обръщаме внимание, че всички наши усилия са взаимосвързани. За да има добре работещи специалисти, трябва да има едно добро средно ниво на работещите в сектора. Начинът по който всеки от нас действа спомага за това.
В развитите пазари за изкуство всички тези професии най-вероятно се изпълняват от различни хора и те работят пълноценно в екип. В българския контекст всички изброени позиции в повечето случаи се изпълняват от един и същ човек, който не рядко е самият артист. :)
Такива които поддържат баланса между креативното, иновативното, практичното и хуманното.
Фестивала 48ч Варуша Юг
Бъдеще за КДК
ТаМ
Ще оставя читателя сам да намери информация за тях в мрежата.
Радвам се, че дойде времето, в което мога да отговоря на този въпрос положително: В България има много интересни събития и креативно работещи хора. Ще ми бъде трудно да ги изброя всичките. Давам пример с тези, които следя ежедневно. На нашата улица във Велико Търново има няколко такива: Галерия Наратива - художникът Ганчо Ганчев движи галерия, която представя предимно артисти от графити сцената, но и не само. Пространството е хибридно и помещава кафе, галерия и масажно студио. Ателие "Нецапай" - напълно независимо лабораторно артистично пространство за млади артисти. Светата троица зад този проект са Калин Михов, Христина Йорданова и Богомил Иванов + приятели и други колеги от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. Галерия HEERZ TOOYA - галерита се ръководи от Ларс Нордби и е обвързана с международната резиденция ARV. International. Освен чуждестранни артисти галерията също представя млади и утвърдени художници от българската сцена.
Винаги търся реалистични формати и цели спрямо наличните ресурси. Дайте си сметка кои са хората, на които им е хубаво да участват. Разкажете им красива история, с която да ги увлечете по идеята, защо е важно да се случи това събитие. От там нататък се старайте да поддържате една приятна атмосфера на работа и когато в Приказката влезе и самата публика, винаги хвърляйте по едно око на колегите си по време на събитието за да сте сигурни, че са добре. Атмосферата, която ще създадете заедно като екип е това, което ще направи изживяването на гостите магическо.
Формирането на публики е равностойно на създаването на приятелства. Колкото по-лесно се сближавате с хората, толкова по-бързо ще започнете да виждате пълни зали с развълнувана за събития публика. Не загърбвайте приятелства с оправдания, че ви крадат много от времето, че ви натоварват с проблемите си, или че ви дразнят с песимизъм и консервативните си идеи. С вашите събития вие може да накарате тези хора да видят и други гледни точка. Кръгът на единомислещите е много тесен и ако се затворим в него, не само че няма да можем да развием аудитории за събитията си, но с времето ще се чувстваме все по-самотни и неразбрани. Интересно събитие и добра комуникация може да събере огромна публика дори при вашия първи опит да организирате нещо. Но за да предадете ценностите и идеите които седят зад вашата работа са нужни години. Поне 5-6. За устойчивост може да говорим тогава, когато хора от публиката на вашите събития започнат да организират техни събития, които вие посещавате с удоволствие и с радост научавате нови неща.
ТаМ е място което отворихме със собствени средства и в продължение на 8 години то се самоиздържа. Има нещо много ценно в тази свобода. Благодарение на този естествен принцип на функциониране ние успяхме да изградим екип, който да е сетивен към нуждите на хората и да търсим постоянно креативни подходи с които да компенсираме всички липси по реализирането на програмата. Още си спомням как преди години с две лампи на Икеа втора употреба и ролка кухненско фолио правихме осветлението на спектакъла Мир Вам на Неда Соколовска. И актьорите и публиката бяха щастливи, защото нямаше нещо което да ни спре да изживеем заедно този невероятен спектакъл. Да, държавата трябва да припознава културни точки и инициативи, които създават нови обещаващи практики. Това разбира се отнема време и ние трябва да сме подготвени за това. Нашата организация беше разпозната и получи институционално финансиране и подкрепа след 8 години усърдна работа. Диалогът на независимата сцена и институциите е двустранно важен и трябва да намираме добрия тон, с който да го водим независимо дали това е обвързано с финансиране или не.
Всяко едно място си има своята уникалност. Едно място се създава с много любов и упоритост, но само ако задоволява нуждата на широк кръг от жителите на даденото място, то ще съществува дългосрочно. Другият вариант е да направите нещо толкова cool, че да летят хора от цял свят за да посещават програмата ви.
При хора живеещи в малки затворени общности с времето се получават генни мутации, които водят до специфични заболявания в резултат от липсата на приток на свежа кръв. Същото е и на културно ниво. Ако не сме любопитни и отворени за обмен между различни култури ще имаме една залиняла локална културна сцена. Също така няма как "да дадем нещо на света" ако той не знае за нашето съществуване. Но с риск да се повторя пак ще уточня, че най-важното е нещата, които представяме да бъдат съобразени с нуждите на хората, с които искаме да ги споделим. Работа с артисти, независимо от коя националност са, е еднакво голямо предизвикателство. Всички те имат нужди и странности, които ние като техни помагачи трябва да уважаваме безусловно.